Isnin, Februari 14, 2011

~Dadih Isyraq~

Assalamualaikum, ha?? apa pulak kali ni..jom pada sapa-sapa yang belum mencuba buat dadih homemade lagi, leh la cuba dengan resepi kat bawah..memang senang sesangat..sedap pulak tu makan bila dadih sejuk. Jom!!

Feveret Isyraq, 1 tak cukup utk dia..aduii haii anak umie

Bahan-Bahan

1/3 agar2 yang bertali ( bahagikan kepada 3 )- guna 1 bahagian *utk mudah hancur, rendam dahulu seketika
1 liter susu segar
1 1/4 cwn gula ( nak senang guna 17-18 sudu besar )
1.2 liter air
1 sk garam
1 sb tepung jagung
pewarna merah,hijau..atau sape2 nak tambah perisa cokelat buleh campurkan perasa koko@cokelat

Cara Buat

  1. Masak agar-agar dengan air sehingga hancur dan mendidih. Masukkan gula, garam kacau sebati. Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali pewarna.
  2. Kacau semua bahan menjadi sebati. Tutup api. Bahagikan bahan tadi kepada beberapa bahagian utk di campurkan pewarna...Tuang ke dalam bekas ke sukaan sendiri..sejukkan dalam peti sejuk.
  3. Dadih buleh terhasil dalam 14-15 bekas tinggi..Mengikut pembahagian masing2. Selamat mencuba!

Kesukaan Muhd Isyraq, pantang tahu umie dia buat dadih..tak sejuk lagi dah nak makan.

~Puding Karamel~

Assalamualaikum semua!! Erm...kali ni jom buat puding pulak...sedap makan time puding ni sejuk. Bahan-bahan pun mudah nak dapat dan kejap jer dah siap. Apa lagi..jom mencuba.

Erm, puding baru jer di angkat dlm pengukus

Bahan-Bahan

( Karamel )
5 sb gula ( utk kuahnya )
2 sb air

( Puding )
2 cwn susu cair
2 sb tepung kastard
3 biji telur
1 sk esen vanila

Cara Buat

Karamel
  1. Gula dan air di campur ke dalam loyang, masak di atas api perlahan, sehingga menjadi keperangan.. Setelah campuran perang letakkan loyang ke dalam pengukus yg telah di panaskan selama 10 minit.
Puding
  1. Telur di pukul sebiji demi sebiji..campurkan susu cair, esen vanila, kacau sebati. Akhir sekali masukkan tepung kastard kacau sehingga semua bahan rata. Tuangkan ke dalam loyang karamel tadi...Kukus puding karamel selama 25 minit dengan api sederhana..
  2. Apabila sudah masak. Tuang loyang adunan perlahan ke dalam pinggan yang sesuai. Tunggu sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk..Dah buleh di nikmati selepas itu.



 * Adunan resepi di atas buleh dapat puding karamel seperti gambar kat atas...

~Kek Pelangi~

Assalamualaikum, kali ni jom tengok2 resepi kek pelangi yg simple lagi sedap nii..erm..Kek ni antara kek feveret mak, baby boy aku (Isyraq), aku sendiri dengan sahabat aku..salina. Nak buat kek ni simple jugak..antara nak ngan tak nak jer...walaupun kek ni tak bertoping tapi erm...layannnn bila makan...jom mencuba pada sape2 yang teringin nak rasa...hihihi

Kek yang sedang di bakar dalam oven

Bahan-Bahan

2 cwn tepung naik sendiri @ tepung gandum
1 1/2 cwn gula
5 biji telur
250gm butter @ 2 cwn majerin
1 sk esen vanila
1 cwn susu segar (kdang2 aku guna susu cair jer..)
1 sk soda bikabonat
pewarna hijau, merah & ikut suka nak warna apa

Cara Buat
  1. Pukul butter bersama gula hingga agak kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan esen vanila, pukul perlahan.
  2. Masukan tepung, soda bikabonat dan kacau hingga semua bahan menjadi sebati.
  3. Masukan susu segar @ cair ke dalam adunan, teruskan mengacau..Apabila semua bahan sudah rata, bahagikan kepada 3 bahagian ( utk warnakan adunan )
  4. Loyang pembakar di sapu dengan butter dan taburkan sedikit tepung untuk mengelakkan melekat. Oven pembakar jugak di panaskan terlebih dahulu.
  5. Adunan yang sudah di campur pewarna di tuang mengikut selang-seli ke dalam loyang pembakar..Apabila sudah selesai, buleh lah membakar selama 30-40 minit.

Kek yang sudah siap

Ahad, Februari 13, 2011

~Kek Cokelat Kukus~

Assalamualaikum, jom sama2 kita layan kek cokelat nii. Aku dah buat byk kali dah kek ni x kira event apa pun termasuk ler Muhd Isyraq yg nak makan..hihihi..Simple sangat nak buat...cuba yer..

Kek Cokelat Kukus ku, tak jemu di makan

Bahan-Bahan

3 biji telur
1 cwn gula
1 cwn susu pekat
1 cwn air suam
1 cwn minyak masak
1cwn serbuk koko
2 cwn tepung gandum
1/2 sk soda bikabonat
1/2 sk nescafe ( ikut suka nak guna ke tak, sbb aku tak bubuh )

Cara Buat
  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang. Masukkan minyak masak, pukul perlahan. Masukkan susu pekat dan serbuk koko...kacau rata.
  2. Masukkan tepung gandum,soda bikabonat kacau sebati. Tuangkan air suam mengikut sukatan dan jika ingin menambah serbuk nescafe terpulang...Kacau sehingga semua adunan serata..
  3. Loyang disapu sedikit dengan minyak masak untuk elakkan melekat. Dan pengkukus di panaskan 10 minit terlebih awal. Tuang adunan ke dalam loyang kukus selama 25-30 minit, dengan api perlahan. 
  4. Apabila kek sudah siap di kukus..buleh la di hias dengan cokelat topping..
Kek semperna birthday Isyraq yg ke 4 tahun & ulangtahun umi & abi 5 tahun   
Erm...tunggu apa lagi...serang!!
Selamat mencuba dan merasainya.

Rabu, Februari 09, 2011

~Impian Yang Tak Kesampaian~

Assalamualaikum kepada smua pembaca..sedikit kisah untuk berkongsi...Arakian bermula selepas aku menamatkan SPM.. erm...aku sebenarnya bercita-cita untuk menyambungkan pelajaran dalam bidang masakan..sebab minat tahap tak ingat...Tapi apakan daya...mendapat tentangan keluarga...Keadaan ini menyebabkan aku terpaksa akur dengan ketentuan ilahi dan memilih untuk menceburkan diri dalam bidang masak-memasak ni secara underground...Aku mula mengikuti kelas-kelas luar pada hujung minggu yang berlansung tak jauh dengan tempat tinggal keluargaku.

Potongan kemas dari suami tercinta
Pada masa yang sama, aku mendapat tawaran untuk menyambung pengajian di sebuah kolej swasta, berat nak sambung tapi atas desakan keluarga akhirnya ku gagahi jua. Namun impian besar dalam bidang masakan tidak pernah dilupakan..Al-maklum, minatlah katakan...motivasi menjadi chef hanyalah berinspirasikan ibu tersayang...mak aku pakar masak, malah cukup pro dalam menghasilkan kuih-muih tradisional.

Inilah antara kuih-muih hasil dari tangan mak
Dalam diam aku mencuba resepi mak yang interesting itu...hahaha...kesannya aku mampu menghasilkan pelbagai jenis masakan yang sikit lagi nak sampai standart pro macam mak...hehehe.... Masakan mak memang power terbaik dari ladang gandum jordan!!..Masakan dari tangan seorang ibu sudah tentu penuh dengan kasih sayang...kan? Rindu bangat!! Justeru untuk terus konsisten dalam bidang masak-memasak ni, aku sentiasa mengumpul koleksi buku-buku resepi yang akhirnya menjadi hobi...(dah banyak sangat sampai tak terbuat) hahaha....
Kini aku di perantauan, jauh dari bumi m'sia. terpisah dengan mak yang dulu sering menyediakan hidangan...Aku sekadar pembantu chef waktu itu..hahaha (perasan). Kini, memasak dah jadi kerja harian...dah jadi senior chef (belum ade pengiktirafan dari SIRIM) hahaha ....bila rindu masakan tanah air mulalah tangan ni gatal memegang senduk dan kuali...silap campur jadilah resepi sendiri. Akhirnya aku letak branding ~penawar rindu~ sebagai ingatan masakan mak di tanah air....InsyaAllah satu hari nanti akan ku sambung cita-cita yg belum selesai itu...Terima kasih yang teramat juga buat suamiku..yang selalu memberi sokongan dan dorongan untuk isterimu ini...kalau sedap kena puji selalu..hahaha! Mekasih Syg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...