Erm, puding baru jer di angkat dlm pengukus |
Bahan-Bahan
( Karamel )
5 sb gula ( utk kuahnya )
2 sb air
( Puding )
2 cwn susu cair
2 sb tepung kastard
3 biji telur
1 sk esen vanila
Cara Buat
Karamel
- Gula dan air di campur ke dalam loyang, masak di atas api perlahan, sehingga menjadi keperangan.. Setelah campuran perang letakkan loyang ke dalam pengukus yg telah di panaskan selama 10 minit.
- Telur di pukul sebiji demi sebiji..campurkan susu cair, esen vanila, kacau sebati. Akhir sekali masukkan tepung kastard kacau sehingga semua bahan rata. Tuangkan ke dalam loyang karamel tadi...Kukus puding karamel selama 25 minit dengan api sederhana..
- Apabila sudah masak. Tuang loyang adunan perlahan ke dalam pinggan yang sesuai. Tunggu sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk..Dah buleh di nikmati selepas itu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan