Isnin, Februari 14, 2011

~Kek Pelangi~

Assalamualaikum, kali ni jom tengok2 resepi kek pelangi yg simple lagi sedap nii..erm..Kek ni antara kek feveret mak, baby boy aku (Isyraq), aku sendiri dengan sahabat aku..salina. Nak buat kek ni simple jugak..antara nak ngan tak nak jer...walaupun kek ni tak bertoping tapi erm...layannnn bila makan...jom mencuba pada sape2 yang teringin nak rasa...hihihi

Kek yang sedang di bakar dalam oven

Bahan-Bahan

2 cwn tepung naik sendiri @ tepung gandum
1 1/2 cwn gula
5 biji telur
250gm butter @ 2 cwn majerin
1 sk esen vanila
1 cwn susu segar (kdang2 aku guna susu cair jer..)
1 sk soda bikabonat
pewarna hijau, merah & ikut suka nak warna apa

Cara Buat
  1. Pukul butter bersama gula hingga agak kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan esen vanila, pukul perlahan.
  2. Masukan tepung, soda bikabonat dan kacau hingga semua bahan menjadi sebati.
  3. Masukan susu segar @ cair ke dalam adunan, teruskan mengacau..Apabila semua bahan sudah rata, bahagikan kepada 3 bahagian ( utk warnakan adunan )
  4. Loyang pembakar di sapu dengan butter dan taburkan sedikit tepung untuk mengelakkan melekat. Oven pembakar jugak di panaskan terlebih dahulu.
  5. Adunan yang sudah di campur pewarna di tuang mengikut selang-seli ke dalam loyang pembakar..Apabila sudah selesai, buleh lah membakar selama 30-40 minit.

Kek yang sudah siap

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...