Isnin, Februari 14, 2011

~Dadih Isyraq~

Assalamualaikum, ha?? apa pulak kali ni..jom pada sapa-sapa yang belum mencuba buat dadih homemade lagi, leh la cuba dengan resepi kat bawah..memang senang sesangat..sedap pulak tu makan bila dadih sejuk. Jom!!

Feveret Isyraq, 1 tak cukup utk dia..aduii haii anak umie

Bahan-Bahan

1/3 agar2 yang bertali ( bahagikan kepada 3 )- guna 1 bahagian *utk mudah hancur, rendam dahulu seketika
1 liter susu segar
1 1/4 cwn gula ( nak senang guna 17-18 sudu besar )
1.2 liter air
1 sk garam
1 sb tepung jagung
pewarna merah,hijau..atau sape2 nak tambah perisa cokelat buleh campurkan perasa koko@cokelat

Cara Buat

  1. Masak agar-agar dengan air sehingga hancur dan mendidih. Masukkan gula, garam kacau sebati. Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali pewarna.
  2. Kacau semua bahan menjadi sebati. Tutup api. Bahagikan bahan tadi kepada beberapa bahagian utk di campurkan pewarna...Tuang ke dalam bekas ke sukaan sendiri..sejukkan dalam peti sejuk.
  3. Dadih buleh terhasil dalam 14-15 bekas tinggi..Mengikut pembahagian masing2. Selamat mencuba!

Kesukaan Muhd Isyraq, pantang tahu umie dia buat dadih..tak sejuk lagi dah nak makan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...